Våra projekt
Sweden Water Research bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom vattenområden som är viktiga ur ett hållbart samhällsperspektiv.
Vi initierar projekt och söker lämpliga samarbeten för att öka kunskapen kring framgångsrika sätt att utveckla och klimatanpassa framtidens städer. Vårt F&U-arbete drivs som nätverk där våra ägarbolag aktivt medverkar och alla projekt bidrar till att lösa utmaningar relaterade till vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi.
Aktiva filter
Resultat av filtrering: 42
Projekttyper:
Pågående projekt
Områden:
Alla områden
Det svenska vattenförsörjningssystem idag är huvudsakligen utformat för att använda högkvalitativt dricksvatten till många behov, från industri och jordbruk till toalettspolning och bevattning.
Att snabbt kunna fastställa vattenkvalitet innebär en stor vattenbesparande potential och stärker beredskapen mot potentiella hot som förgiftning av dricksvatten.
Opti-SITE utvecklar en metodik för att identifiera lämpliga områden för implementering av naturbaserade dagvattenlösningar i städer med hjälp av högupplösta radardata och AI. Målet är att hitta de mest effektiva infrastrukturscenarierna, med hänsyn till plats och storlek, för att maximera dagvattenhanteringen med minimerade anpassningskostnader.
När är det hållbart att återvinna regn- och dagvatten och enligt vem? Och är det rätt att spola toaletterna eller vattna gräsmattan med rent dricksvatten?
Reningsverk idag står ibland inför både nya och striktare utsläppskrav. Finns det synergieffekter mellan olika reningstekniker? Hur får vi mest nytta för våra insatser?
Projektet optimerar placeringen av sensorer i dag- och spillvattennätverk, med fokus på att förbättra övervakningen av vattenflöden.
Krav på hygienisering av slam är något som VA-verksamheter sannolikt behöver förhålla sig till inom de närmast 5–15 åren. Ett föreslaget alternativ för hygienisering är termofil rötning vid 55°C, exponeringstid 8 h.
Med hjälp av digitala tvillingar vill vi kunna hantera beredskaps- och krissituationer på ett säkert och effektivt sätt för vattenindustrins beslutsfattare, drift- och kundtjänstpersonal.
DISCO – från engelskans ”Digital solutions for climate adaptation” – ska utveckla stöd till att snabba på klimatanpassningen i våra städer och regioner. Digitala lösningar står som namnet antyder i fokus.
Renat och återvunnet avloppsvatten till industrier kan användas som en resurs och bidra till hållbar vattenanvändning. Men när ska vi göra det och varför är drivkrafterna?
Projektet vidareutvecklar onlinemätning av dricksvattenkvalitet i form av flödescytometrisk övervakning av mikrobiellt innehåll i dricksvatten.
Osäkerheten i insamlad data är omfattande samtidigt som datakvaliteten är en förutsättning för en ökad digitaliseringstakt i många industrier.