Våra projekt
Sweden Water Research bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom vattenområden som är viktiga ur ett hållbart samhällsperspektiv.
Vi initierar projekt och söker lämpliga samarbeten för att öka kunskapen kring framgångsrika sätt att utveckla och klimatanpassa framtidens städer. Vårt F&U-arbete drivs som nätverk där våra ägarbolag aktivt medverkar och alla projekt bidrar till att lösa utmaningar relaterade till vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi.
Aktiva filter
Resultat av filtrering: 10
Områden:
Innovation och ledarskap för cirkulära system
Projekttyper:
Alla projekttyper
DISCO – från engelskans ”Digital solutions for climate adaptation” – ska utveckla stöd till att snabba på klimatanpassningen i våra städer och regioner. Digitala lösningar står som namnet antyder i fokus.
Urbanisering och intensivare regn ställer högre krav på systemen som leder bort dagvattnet. Dessutom innehåller dagvattnet en mängd olika föroreningar. Idag släpps dagvatten oftast ut i sjöar, vattendrag och hav helt utan, eller med otillräcklig, rening. Tekniker för rening behöver utvecklas för att möta både dagens och framtidens krav på dagvattenkvalitet, resurshushållning och möjlighet till användning av dagvatten i fastigheter.
Teknologin för en mer cirkulär användning av vatten finns, men vi behöver nya affärsmodeller och förändrat beteende för att göra den möjlig i större skala. Det här projektet identifierar utmaningar kopplade till lagstiftning, samarbete mellan olika aktörer, och behovet av att öka medvetenheten om vattenbranschens utmaningar.
Detta är Misagh Mottaghis doktorandprojekt. Misagh är industridoktorand på Sweden Water Research och Institutionen för arkitektur och byggd miljö på Lunds Tekniska Högskola.
ÖReWises huvudsyfte har varit att ligga till grund för utveckling och implementering av lösningar inom klimatanpassning med fokus på helhetssyn för regionen.
REWAISE är ett av fem innovationsprojekt som fått stöd genom ramprogrammet Horisont2020. Målet är att minska användningen av dricksvatten och använda vatten på ett smartare och effektivare sätt.
I detta projekt tittar doktorand Laura Giese på hur effektiv den pedagogiska verksamheten är och hur den kan utvecklas för att attrahera både tjejer och killars intresse för att arbeta med vattenfrågor.
Översvämningar i städer är ett ökande problem, både i Sverige och i världen. En orsak är klimatförändringar, men de huvudsakliga orsakerna beror på att våra samhällen inte är planerade för att klara extrema skyfall. Det är också oklart vilka samhällsorgan som har ansvar för att minimera skaderisken.
Syftet är att hitta och analysera städer som har anpassat sig efter klimatförändringar. Genom att studera dessa exempel vill vi få mer kunskap om vilka designtekniker som gör städerna mer hållbara och resilienta mot klimatförändringar och dess konsekvenser. På så sätt kan vi förstå hur stadsmiljön kan utformas för att överkomma de vattenutmaningar vi står inför.
Konsekvenserna av stormen Sven 2013, effekten av monsterregnet 2011 i Köpenhamn samt en prognos på en ökning av nederbördsmängderna med upp till 20 procent i norra Europa under vinterhalvåret enligt IPCC – är tillräckliga tecken på hur nödvändigt det är med en hantering av framtidens vattenutmaningar.