Hållbar hantering av urbana översvämningar
Översvämningar i städer är ett ökande problem, både i Sverige och i världen. En orsak är klimatförändringar, men de huvudsakliga orsakerna beror på att våra samhällen inte är planerade för att klara extrema skyfall. Det är också oklart vilka samhällsorgan som har ansvar för att minimera skaderisken.
Problemet med översvämningar går tvärs igenom samhället vilket gör att myndigheter, enheter och personer som tidigare inte varit så aktiva i frågan nu måste samarbeta. Genom att inta ett fågelperspektiv harforskningsprojektet Hållbar hantering av urbana översvämningar tittat på hur samhället bäst ska samordna sig för att hantera problemen. Former för dessa samarbeten behöver tas fram.
För att handskas med översvämningsproblematiken på ett hållbart sätt behöver vi överge tidigare tänkesätt med hårda åtgärder och istället bygga resilienta städer. I projektet Hållbar hantering av urbana översvämningar låg fokus på mjuka aspekter som intressenters medverkan och socialt lärande. Det är ett synsätt som genomsyrar Eus översvämningsdirektiv men som inte till fullo implementerats i Sverige.
Projektet Hållbar hantering av urbana översvämningar har gjort fallstudier på Malmö, Helsingborg, Göteborg, Höje å avrinningsområde (Lomma, Lund, Staffanstorp) för att analysera vilka hinder som finns för att arbeta med Hållbar hantering av urbana översvämningar och utveckla strategier för att övervinna dessa. Projektet fokuserade på existerande byggnader och infrastruktur.
För att få bästa möjliga förutsättningar att lyckas bestod forskargruppen av experter från flera ämnesområden. Deltagarna kom från teknisk vattenresurslära, VA-teknik, riskhantering, arkitektur, institutet för livsmedelsekonomisk analys, GIS-centrum, alla vid Lunds universitet, samt Kultur och Samhälle vid Malmö Högskola.
Projektet huvudfinansierades av Formas och medfinansierades av Sweden Water Research, Region Skåne, Höje å Vattenråd, Länsförsäkringar Skåne och Göteborgs stad. Medfinansiärerna tar aktiv del i projektet.