Källby vattenverkstad
Det nedlagda Källby vattenverk i Lund fick 2020 nytt liv som testbädden Källby vattenverkstad – en arena där innovationsföretag, universitet och driftverksamhet tillsammans kunde arbeta för att hitta rätt teknik för framtidens dricksvattenkvalitetsövervakning.
Om projektet
Projektet initierades under 2020 med stöd från Vinnova och beviljades fortsatt Vinnovastöd för 2021-2024. Med detta lanserades ett nytt samarbete mellan Källby och två andra testbäddar. Projektet drevs av VA SYD i nära samverkan med Sydvatten, NSVA och Sweden Water Research. Har du frågor kring denna del av projektet kan du kontakta Markus Fröjd som var ansvarig för projektet fram till och med 2024.
Projektet Källby vattenverkstad är avslutat i och med att projekttiden löpt ut, men verkstaden finns kvar i VA SYDs regi. Där kommer fortsatt att finnas möjlighet till att testa och utveckla övervakningen av dricksvattenkvalitet.
Unik testmöjlighet längs hela vattnets väg
Studenter, forskare, produktutvecklare och andra testare var välkomna att arbeta tillsammans med testbäddskonstellationen och till att utveckla framtidens instrument och mätmetoder tillsammans med slutanvändaren. Projektet erbjöd testmöjligheter längs hela vattnets väg, från råvatten till kundens kran och till slut som återanvänt avloppsvatten. Detta möjliggjordes genom ett unikt samarbete mellan organisationernas tre testbäddar:
- Källby vattenverkstad (dricksvatten)
- Forskningsstation Bolmen (råvatten)
- Reco Lab (återanvändning av avloppsvatten)
Att utveckla metoder som möjliggör övervakning online med omedelbar information om vattnet kan bidra till en säkrare och mer hållbar dricksvattenhantering, där vi behöver lära oss mer om hur kvaliteten förändras från råvatten till konsument. I praktiken kan det bland annat innebära att driftpersonalen kan agera snabbare vid incidenter så som läckage eller kontaminering, vilket betyder minskad risk för allmänheten och minskad dricksvattenanvändning. Projektet ville också öka kunskapen kring snabb och effektiv kvalitetsmätning av vatten som ska recirkulera i samhället – på så viss minskar vi behovet av vatten som renats till dricksvattenkvalitet.
Samarbeten och kunskap
Vi ville skapa samarbeten i testbädden där VA SYD, NSVA, Sydvatten och Sweden Water Reserach bidrog med kunskap och hjälpte företag att utveckla relevanta instrument. Projektet hade tillgång till lokaler, laboratorier och hög kompetens både från driftpersonal och specialister. Genom samarbetet mellan Källby, Forskningsstation Bolmen och Reco Lab hjälpte vi produktutvecklare att testa och utveckla metoder på lämpligt ställe i vattnets kretslopp och innan de skulle appliceras i full skala.
Stöd från Vinnova
Under perioden maj 2021 – maj 2024 genomfördes projektet med ekonomiskt stöd från Vinnova.
Rapport sammanfattar projektets första år
Projektet Källby vattenverkstad är avslutat i och med att projekttiden löpt ut. I den här slutrapporten kan du läsa om erfarenheter och lärdomar från 2021-2024.