Opti-SITE
Opti-SITE utvecklar en metodik för att identifiera lämpliga områden för implementering av naturbaserade dagvattenlösningar i städer med hjälp av högupplösta radardata och AI. Målet är att hitta de mest effektiva infrastrukturscenarierna, med hänsyn till plats och storlek, för att maximera dagvattenhanteringen med minimerade anpassningskostnader.
Urbanisering och klimatförändringar har lett till ökade mängder dagvatten i städer, vilket orsakar översvämningar, överbelastade avloppsreningsverk och utsläpp av orenat avloppsvatten. Många städer står inför ett akut behov av att hitta hållbara lösningar för sina överbelastade dagvattensystem.
Att byta ut de befintliga traditionella dagvattensystemen, som baseras på underjordiska rörsystem, är extremt kostsamt och inget realistiskt alternativ.
Därför har implementeringen av fördröjningsstrukturer blivit allt viktigare, då de har potential att minska den hydrauliska belastningen på den befintliga ledningsinfrastrukturen. Naturbaserade fördröjningsstrukturer bidrar också ytterligare till klimatanpassning, vilket har stor betydelse i reducering av risker kopplade till urbana översvämningar och avloppsbräddningar.
Projektet Opti-SITE syftar till att utveckla en metodik för att identifiera lämpliga områden för implementering av naturbaserade dagvattenlösningar i städer. Genom att använda högupplösta radardata och AI ska projektet identifiera nyckelkarakteristika för sådana områden och koppla dessa till maskininlärningsmodeller och flermålsoptimeringsalgoritmer. Målet är att hitta de mest effektiva infrastrukturscenarierna, med hänsyn till plats och storlek, för att maximera dagvattenhanteringen med minimerade anpassningskostnader.
Landskrona och en del av Köpenhamn fungerar som fallstudier för att utveckla och testa metoderna. Projektet förväntas leda till en prototypmodul som integreras i en befintlig digital plattform. Den kommer att stödja beslutsfattare och konsulter i var de bäst placerar genomtänkta och effektiva naturbaserade lösningar.
Förutom planeringsverktyget erbjuder Opti-SITE också ett nowcasting-system som både kan optimera styrningen av avloppssystemet för att minimera översvämningar och bräddningar, samt förutse risken för dessa händelser på olika platser i staden. Systemet kan till exempel varna om försämrad badvattenkvalitet innan ett utsläpp från kombinerade avloppssystem sker, istället för att reagera först när det redan inträffat. Det kan även användas för att stänga av vägar i tid och på så sätt förhindra att fordon fastnar i höga vattenflöden. Genom att agera förebyggande kan olyckor och skador undvikas istället för att hanteras i efterhand.
Opti-SITE representerar en viktig del av arbetet för att skapa en klimatanpassad och hållbar dagvatteninfrastruktur i städer.
Projektet genomförs med finansiering av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerak.