Från analogt till digitalt i mikrobernas värld
Att snabbt kunna fastställa vattenkvalitet innebär en stor vattenbesparande potential och stärker beredskapen mot potentiella hot som förgiftning av dricksvatten.
Sweden Water Research bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom vattenområden som är viktiga ur ett hållbart samhällsperspektiv.
Vi initierar projekt och söker lämpliga samarbeten för att öka kunskapen kring framgångsrika sätt att utveckla och klimatanpassa framtidens städer. Vårt F&U-arbete drivs som nätverk där våra ägarbolag aktivt medverkar och alla projekt bidrar till att lösa utmaningar relaterade till vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi.
Resultat av filtrering: 13
Att snabbt kunna fastställa vattenkvalitet innebär en stor vattenbesparande potential och stärker beredskapen mot potentiella hot som förgiftning av dricksvatten.
Projektet vidareutvecklar onlinemätning av dricksvattenkvalitet i form av flödescytometrisk övervakning av mikrobiellt innehåll i dricksvatten.
Detta projekt var en uppföljning till arbetet som skett på tema Supermätpunkten under de gånga åren.
Hur skapar vi säkra och snabba ledningsarbeten? Målet med projektet var att kvalitetssäkra och minska tiden för inkoppling av nya ledningar samt att minska dricksvattenförlusterna till följd av spolning.
Är det samma grupper av bakterier som finns i vattendroppen när den lämnar vattenverket, som när den passerar olika ställen längs resan i ledningsnätet? Det tar vi reda på i detta projekt.
Det nedlagda Källby vattenverk i Lund har fått nytt liv som testbädden Källby vattenverkstad – en arena där innovationsföretag, universitet och driftverksamhet tillsammans kan arbeta för att hitta rätt teknik för framtidens dricksvattenkvalitetsövervakning.
Ett projekt med målet att ta fram ett koncept för onlinemätning av dricksvattenkvalitet. Visionen är att vara snabbare än bakterierna!
Projektet har utrett den mikrobiologiska statusen med fokus på biostabilitet och åtgärder för en stabil dricksvattenkvalitet.
Detta var Kristjan Pullerits doktorandprojekt. Kristjan var industridoktorand vid Sweden Water Research och Sydvatten via Lunds universitet.
Projektet undersöker biofilm i ledningsnät genom molekylärbiologisk analys och avancerad kemisk analys.
Flödescytometri ger nya möjligheter att snabbt studera och följa alla bakterier i vattnet, genom vattenverk och i ledningsnät.
Biologiska filter har används för rening av dricksvatten i över 200 år, men kunskapen om dessa har varit begränsad. I projektet har biofiltrens roll för för rening av vattnet undersökts, för att öka kunskapen och skapa effektivare och säkrare biologiska filter för framtiden.