Mikroplast i urbana vatten
Detta är Emma Fältströms doktorandprojekt. Emma är industridoktorand vid Sweden Water Research och knuten till Linköpings universitet.
DOKTORANDPROJEKT Mikroplast (plastpartiklar mindre än 5 mm) har fått mycket uppmärksamhet som en problematisk förorening det senaste decenniet. Mikroplast återfinns nästan överallt där vi letar efter den: i hav, sötvatten, mark, snö och i organismer. Merparten av mikroplasten kommer från källor på land, och två potentiella spridningsvägar av mikroplast från den urbana miljön till recipienter är via avloppsvattnet och dagvattnet. Det finns fortfarande osäkerheter och svårigheter både gällande att uppskatta källor till mikroplast och att mäta mikroplast i olika matriser. Samtidigt börjar policy och regelverk att utvecklas för att kontrollera mikroplast. I förslaget till ett reviderat avloppsdirektiv tas exempelvis mikroplast upp och bevakning av mikroplast i inkommande och utgående avloppsvatten samt slam föreslås. Som en del av EU:s nollföroreningsvision för 2050 finns även ett mål om att minska utsläppen av mikroplaster till miljön med 30 % till 2030. För att kunna nå detta mål finns ett behov av att öka förståelsen för flöden av mikroplaster i urbana vatten och lyfta fram betydande källor för att kunna hantera mikroplasten uppströms, innan den förorenar avloppsvattnet och dagvattnet.
I projektet används en metod som bygger på substansflödesanalys för att få en överblick över flöden i den urbana miljön. Genom att jämföra källuppskattningar med mätdata i utvalda källor samt i avloppsvattnet och dagvattnet kan man få en bild över vilka källor som kan vara betydande för avloppsvattnet och dagvattnet. Flödeskartläggningar kan också verka som stöd för att utvärdera vilka åtgärder som kan vidtas, dess möjliga effekter på flödena, samt vilka som kan anses ansvariga för olika flöden.
Handledare: Stefan Anderberg, Annica Carlsson, Linköpings universitet
Bihandledare: Hamse Kjerstadius, NSVA