Glädjande besked från Water Wise Societies: beviljade medel till nya projekt

”Det vattensmarta samhällets system för återvunnet vatten” och ”Från analogt till digitalt i mikrobernas värld” med projektledning från RISE och Sweden Water Research plus två projekt där vi ingår utan att vara huvudaktörer.

Det vattensmarta samhällets system för återvunnet vatten syftar till att utreda hur återvunnet vatten och alternativa vattenkällor kan integreras i en hållbar och resilient vattenförsörjning. Tillsammans med ledande aktörer från tre svenska kluster i Skåne, Göteborg och Uppsala kan vi driva frågeställningar i utvecklingens framkant då vi kan ta avstamp i faktiska utmaningar som är identifierade.

Projektledare är Lina Lindahl på RISE i nära samarbete med Ellen Edefell på Sweden Water Research. Andra parter i projektet är Chalmers, VA SYD, Region Skåne, Kretslopp och vatten, Gryaab, Uppsala Vatten, och Cytiva samt intressenterna NSVA, Boliden, Befesa, Sysav, Statkraft, Uppsala kommun, Region Kalmar, Adven och IKEA Industry.

Från analogt till digitalt i mikrobernas värld tar sig an behovet av att ta språnget från långsamma analoga analysmetoder till snabba digitala metoder för kontroll av mikrobiell status i dricksvatten och andra vatten. Satsningen är tvärsektoriell och omfattar utvecklingen hela vägen från teknik till policy och lagstiftning för att introducera moderna analysmetoder för kvalitetskontroll av vatten.

Projektledare är Jesper König och Ellen Edefell på Sweden Water Research. Andra parter är Norrvatten, Sydvatten, SYVAB, Lunds universitet, Livsmedelsverket, och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Intressenter är Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), VA SYD, VIVAB och Svenskt Vatten.

Förutom dessa två projekt är vi med på olika sätt i flera projekt, till exempel ”Minska utsläppen av lustgas från industriell och kommunal vattenrening” och ”ETT VATTEN – HÅLLBAR LOKAL SYSTEMOMSTÄLLNING FÖR GLOBAL APPLIKATION (EHLSA)” som också beviljats medel.

Water Wise Societies är ett av fem strategiska innovationsprogram inom Impact Innovation. Impact Innovation är en aktörsdriven och långsiktig kraftsamling som ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling. Bakom initiativet står Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

Vatten från kran som bubblande rinner ner i grönt glas som en hand håller i.