Doktorand i VA-teknik – dagvattenrening

Vill du vara med och utforma framtidens rening av dagvatten? Sweden Water Research söker en doktorand med fokus på rening av PFAS och andra lösta föroreningar i en ny pilotstudie.

Sweden Water Research söker, tillsammans Luleå Tekniska Universitet (Forskargrupp för Stadens vattensystem inom ämnet VA-teknik vid institutionen för Samhällsbyggnad och naturresurser), en driven och engagerad doktorand som vill fördjupa sig i frågor kring dagvattensystem.

Som doktorand kommer du att arbeta inom ramen för det Formasfinansierade projektet ISWIM – Innovativ hantering av dagvatten för ett hållbart samhälle. Målsättningen med projektet är att ta fram nya hållbara lösningar för rening av PFAS och andra lösta föroreningar i dagvatten, vilket idag saknas. Projektet jobbar vid en dagvattenanläggning i Värpinge i västra Lund där du kommer att vara med och bygga upp en pilot med olika reningslösningar som ska testas, analyseras och utvärderas. Detta är en unik möjlighet att få jobba nära forskning i framkant, men också i nära samarbete med driften och behoven från VA-bolagen och våra städer att rena stora mängder av dagvatten på ett kostnadseffektivt sätt.

Partners i projektet är Luleå Tekniska Universitet, Lunds universitet och Malmö Universitet samt tre VA-bolag (VA SYD, MittSverige Vatten och Avlopp, MSVA och Luleå Miljöresurs, Lumire) som tillsammans möjliggör tillämpad forskning utifrån framtida krav på rening av dagvatten.

Ämnesbeskrivning

VA-teknik omfattar hela det urbana vattensystemet (dag-, dricks- samt avloppsvatten) med avseende på insamling, transport och behandling samt organisation/planering. Forskningen syftar till en god samhällsekonomi och miljö, klokt resursutnyttjande och medborgarnas säkerhet och hälsa.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för dig är att bistå projektet i dess forskning med att utveckla kostnadseffektiva och hållbara reningslösningar för PFAS och andra lösta föroreningar som kan skalas upp och användas runt om inom VA-Sverige. Arbetsuppgifterna är varierande; du arbetar självständigt med att planera och genomföra fältarbete, försök och studier, skriva vetenskapliga artiklar samt färdigställa din doktorsavhandling. Däremellan läser du forskarutbildningskurser samt medverkar vid seminarier och konferenser i såväl Sverige som internationellt. Under resans gång har du två-tre handledare som stödjer dig i ditt arbete.

Arbetet utförs till största del på dagvattenanläggningen i Värpinge i Lund, men med regelbundna och ibland längre (1-2 veckor) vistelser i Luleå på Luleå tekniska universitet. Dessa bekostas av projektet.

Kvalifikationer

Du som söker ska ha en civilingenjörs- eller masterexamen med inriktning mot Miljö och vatten, Naturresursteknik, Samhällsbyggnadsteknik, Miljövetenskap eller annan inriktning som bedöms likvärdig. Kunskap inom antigen VA-teknik, (dag)vattenrening, vattenkemi och statistisk bearbetning av data förväntas.

Vidare behöver du ha god förmåga att arbeta självständigt och kunna driva projekt framåt samt att sätta dig in i nya frågeställningar. Tjänsten kräver goda kunskaper i engelska, då forskningsresultaten kommer att presenteras vid internationella konferenser och i vetenskapliga tidskrifter. Kunskaper i svenska är ett krav, liksom B-körkort. Vid förfrågan ska du kunna lämna kontaktuppgifter till två referenspersoner.

Se även den allmänna studieplanen för forskarutbildning i VA-teknik på LTU:s hemsida.

Om Sweden Water Research och Forskargruppen för Stadens vattensystem på LTU

Sweden Water Research är NSVA, Sydvatten och VA SYDs gemensamma forsknings- och utvecklingsbolag. Vi initierar, leder och medverkar i forsknings- och utvecklingsprojekt och är en självklar samarbetspart hos våra ägarbolag. Vår vision innehåller en strategisk innovations- och forskningsagenda med fokus på vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi. Läs mer på vår webb.

Forskargruppen för Stadens vattensystem på LTU har en stark position inom forskning och utbildning inom urbana vattensystem, främst avseende områdena dagvatten och avloppssystem. Att vara en del av forskargruppen innebär att arbeta i en internationell och kreativ miljö. I gruppen ingår cirka 45 personer bestående av ett antal seniora forskare, svenska och internationella adjungerade professorer och cirka 25 doktorander. Gruppen har ett omfattande nationellt och internationellt samarbetsnätverk. Gruppens övergripande mål är att bidra till utvecklingen av hållbara urbana vattensystem. Läs mer på Luleå universitets webb.

Övrig information

Tjänsten är en tidsbegränsad heltidsanställning under 4,5 år där 4 år utgörs av forskarstudier, 3 månader utgörs av industritjänstgöring fördelat under hela doktorandperioden och upp till 3 månader utgörs av institutionstjänstgöring. Industritjänstgöring innebär relevanta arbetsuppgifter hos Sweden Water Research eller ägarbolagen som ligger utanför forskarutbildningen. Eventuell institutionstjänstgöring innebär arbetsuppgifter hos LTU som ligger utanför forskarutbildningen, framför allt undervisning.

Din anställning är placerad på Sweden Water Research i Lund och din huvudhandledare finns på Institutionen för Samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet. Du har även en kontaktperson på VA SYD.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta:

Sweden Water Research, HR-ansvarig Anna Holmstedt +46 76 723 87 55, anna.holmstedt@swrab.se
Luleå Tekniska Universitet, Prof. Godecke Blecken, +46 920 49 1394, godble@ltu.se

Ansökan

Skicka din ansökan med personligt brev samt CV och examensbevis till anna.holmstedt@swrab.se senast den 7 januari 2025. Ansökan ska vara skriven på svenska. Välkommen med din ansökan!