Tillsats av slambiokol till termofil rötning – gör det någon nytta?

Den 3:e juni presenterade Aashutosh Kumar Thakus sitt examensarbete "Investigating the Impact of Sewage Sludge Biochar on Biogas Production in Thermophilic Anaerobic Digestion" vid Chalmers Tekniska Högskola.

Tidigare forskning har indikerat att tillsats av biokol och andra konduktiva material kan förbättra rötprocessen. I sitt examensarbete jämförde Aashutosh biogasproduktion från rötslam under termofila förhållanden (55°C) i labskalereaktorer med och utan tillsats av slambiokol. Eftersom piloten inom Testbädd Ellinge inte kunde driftsättas under våren genomfördes examensarbetet med slambiokol från ett danskt avloppsreningsverk.

Experimentet genomfördes i två steg. I det första användes cellulosa som substrat och i det andra steget användes acetat. Resultaten visade ingen större påverkan av slambiokolen på biogasproduktion från cellulosa. Dock påvisades en signifikant positiv effekt av slambiokol när acetat användes som substrat. Detta indikerar att slambiokolen hade en påverkan på de mikroorganismer som omvandlar acetat till metan, men inte på de fermenterande mikroorganismer som bryter ner cellulosa.

Aashutosh tycker att resultaten är intressanta och att ytterligare studier som klarlägger exakt hur tillsats av biokol påverkar mikrobiotan i rötprocessen behövs.

Du hittar hela examensarbetet här.

Examensarbetare Aashutosh Kumar Thakur och forskare Oskar Modin framför försöksuppställningen på labbet på Chalmers.

Flaskor med svart innehåll på rad på hyllor i ett skåp

Tillhör projekt

Testbädd Ellinge