Tre Rör Ut och Reco lab figurerar ofta i media och tar löpande emot såväl inhemska som internationella studiebesök.
Vill du veta mer om vår verksamhet är du välkommen att höra av dig!
Tre Rör Ut och Reco lab figurerar ofta i media och tar löpande emot såväl inhemska som internationella studiebesök.
Vill du veta mer om vår verksamhet är du välkommen att höra av dig!
1. Vad är Tre Rör Ut?
Tre Rör Ut är ett system för insamling av mat- och toalettavfall i fastigheterna på Oceanpiren i stadsdelen Oceanhamnen i centrala Helsingborg. Tre Rör Ut består av ett trerörssystem som leder ut toalettavfall, matavfall respektive BDT-vatten (bad, dusch och tvättvatten) i tre separata rör ut från fastigheterna och vidare till Reco labs anläggning.
2. Vad är Reco lab?
Reco lab är en förkortning av Recovery lab, Sweden. Recovery lab är en byggnad (vilken i nuläget är under uppbyggnad) som är kopplad till de tre rören. Den innehåller tre funktioner; ett showroom där utbildning och nya värdekedjor för återvunna resurser skapas, en utvecklingsanläggning där framtidens återvinningsverk testas i praktiken och en testbädd där det ska gå att testa ny teknik och nya tjänster i anslutning till matavfall och avloppsvattenrening.
3. Vem har skapat Reco lab?
Reco lab är ett initiativ taget av NSR, NSVA och Helsingborgs Stad för att testa och utveckla nya hållbara alternativ till matavfalls- och avloppshantering.
4. Vad är syftet med Reco lab?
Att testa och utveckla ny teknik och nya tjänster för matavfall och avloppsvattenhantering för att bidra till ökad hållbarhet.
5. När ska Reco lab öppna?
Målet är att driftsätta Reco labs utvecklingsanläggning under våren 2021. Därefter öppnar showroom och testbädd.
Helsingborgs stad vinner tillsammans med sitt VA-bolag NSVA det Hållbara framtidspriset 2019. Kommunen får priset för sin mycket innovativa satsning, Tre Rör Ut, ett världsunikt avloppssystem i Oceanhamnen i Helsingborg. Priset delas ut i Almedalen i partnerskap mellan branschorganisationen Gröna Städer, företaget ÅF och Dagens Opinion.
I september 2015 antog Sverige de 17 globala mål som Agenda 2030 innebär och idag är Sverige ett av världens ledande länder i att hitta hållbara lösningar för framtidens städer. För att nå ut med dessa har satsningen Smart City Sweden upprättats, ett intiativ taget av regeringen men som drivs av Naturvårdsverket. I listan av smarta hållbarhetslösningar, lyfts Reco labs innovativa och smarta lösning på hur såväl mat- som avlopssavfall kan separeras och hanteras fram. Läs mer om det och många andra smarta hållbarhetssatsningar landet över via länken nedan.
Det nya avloppssystemet som ska byggas i stadsdelen Oceanhamnen uppmärksammas både nationellt och internationellt. Nu tilldelas Helsingborgs stad, NSVA och Marinette Hagman, forsknings- och utvecklingsansvarig på NSVA, Avlopps- och kretsloppspriset 2018.
Två miljoner kronor har beviljats inom investeringsstödet Klimatklivet från Naturvårdsverket till det världsunika avloppssystemet i Oceanhamnen i Helsingborg. Istället för traditionella avlopps- och insamlingssystem kommer tre separata avloppsledningar byggas för svartvatten (toalett), matavfall (via köksavfallskvarn) och gråvatten (bad, dusch, tvätt som kallas för BDT).
NSVA har fått strax över sex miljoner kronor av Naturvårdsverket för att bygga framtidens rening av läkemedel och andra organiska föroreningar i det kommande reningsverket Reco lab.
Den 19 april godkände stadsbyggnadsnämnden i Helsingborgs stad investeringskostnaden för att kunna täcka över och flytta vissa av de luktspridande delarna på Öresundsverket i Helsingborg. Beslut om investeringskostnad till bygget av RecoLab godkändes också. Första spadtaget tas i maj 2018.
Vinnova har beviljat närmare fyra miljoner i bidrag för projektet RECO LAB, som ska byggas på Öresundsverket i Helsingborg. Det är en testbädd inom vatten, avlopp och matavfall som kan bidra till att utveckla det nya systemet för insamling och hantering av mat- och toalettavfallet som ska införas i H+ området i Helsingborg. Testbädden ska vara klar 2019.
Idag håller IWA Sverige (International Water Association) ett seminarium på Dunkers kulturhus i Helsingborg om källsorterande avloppssystem. Medarrangörer till seminariet är NSVA och Sweden Water Research (gemensamt forskningsbolag NSVA, Sydvatten och VA SYD).
Den nya stadsdelen Oceanhamnen i H+området ska växa fram i närheten av Helsingborgs reningsverk Öresundsverket. För att detta ska fungera, framförallt med tanke på lukt, kommer NSVA att bygga över delar av Öresundsverket med grönytor. På det sättet integreras samhällsviktig verksamhet med modern stadsförnyelse.
Den 22 april bjuder IWA Sverige (International Water Association) in till ett seminarium på Dunkers kulturhus i Helsingborg om källsorterande avloppssystem. Medarrangörer till seminariet är NSVA och Sweden Water Research.