Fördjupad förståelse av avhärdningsreaktorer för ökad produktionskapacitet
Nu finns ett intressant exjobb för masteruppsats vårterminen 2025. Det är lämpligt för dig som ska göra exjobb med inriktning civilingenjör inom ekosystemteknik, kemiteknik eller motsvarande.
Bakgrund
Bulltofta vattenverk är ett grundvattenverk med lång historia, och är idag cirka 140 år. Råvattnet kommer från ett antal borror på cirka 60 meters djup som tar vatten från Alnarpsströmmen. Kapaciteten på vattenverket har under en längre tid varit begränsad (till cirka 11 – 12 % av Malmös dricksvattenbehov) på grund av att fallerade borror inte har ersatts i tillräcklig utsträckning. Detta håller på att åtgärdas, och så småningom kommer täktens uttagskapacitet vara större än vad vattenverkets processteg är dimensionerade för.
Råvattnet är hårt, uppåt 18°dH, och innehåller en del järn och mangan samt ammonium. Av den anledningen är processtegen på vattenverket luftning, avhärdning i pelletsreaktorer, filtrering genom sandfilter samt UV-desinfektion.
Om exjobbet
Syfte
Inom ramen för detta exjobb ska möjligheten att förbikoppla en delström förbi avhärdningen att utredas, för att på det sättet kunna öka vattenverkets totala produktionskapacitet vid särskilt behov. Frågeställningarna omfattar avhärdningsreaktorernas funktion –deras funktion för järn- och manganavskiljningen, och hur mycket som avhärdas vid olika förutsättningar.
Metod
Den första delen av arbetet består i dataanalys av historiska data. Inom ramarna för vattenverkets produktionskapacitet och kvalitetskrav kan inhämtning av nya data bli aktuellt. Dessutom kommer förbikopplingen att undersökas i mindre skala genom att blanda olika processvatten som sedan analyseras av det lokala labbet.
Det praktiska arbetet genomförs på Bulltofta vattenverk, i östra Malmö.
Krav på dig som är intresserad
Masteruppsatsen riktar sig till dig som ska göra exjobb med inriktning civilingenjör inom ekosystemteknik, kemiteknik eller motsvarande. Förkunskaper inom masstransport samt inorganisk kemi eller vattenkemi är nödvändiga. Förkunskaper inom processteknik på vattenverk är fördelaktigt.
Vid intresse eller frågor, kontakta Angelica Lidén Persson: angelica.lidenpersson@vasyd.se Vi tar emot intresseanmälningar löpande, så hör gärna av dig så snart som möjligt.