Exjobbsförslag – fytoremediering vid Grevie skjutbana

Exjobbet riktar sig till studenter inom miljö, agronomi, markvetenskap eller liknande. Förkunskaper inom markodling/odlingsförsök är nödvändigt. Det är också bra om du har förkunskaper inom geologi, ekologi, ekotoxikologi, miljöjuridik och markanalys.

Bakgrund

En betydande andel av Malmös dricksvatten tas från Grevievattentäkten i Staffanstorps kommun. Under perioden 1975–1998 fanns en privat skjutbana i närheten där blyhagel använts. Marken undersöktes 2021 och konstaterades vara mycket kontaminerad av flera tungmetaller bland annat antimon, arsenik och bly. Det är önskvärt att hitta miljömässiga och kostnadseffektiva alternativ till traditionell schaktning och jordfyllnad. Ett alternativ kan vara så kallad fytoremediering via fytoextraktion.

Exjobbet

Idén med arbetet bygger på två delar:

  1. Planera och utföra krukförsök för fytoextraktion med lämplig växtart
  2. Analysera metallinnehållet i plantförsöken

Växtodlingsförsöken bör utföras hos en samarbetspartner då VA SYD inte har tillgång till lämpliga lokaler.

Preliminära frågeställningar att undersöka/besvara

  • Finns det en lämplig växtart kan odlas på tilltänkt plats och användas för fytoextraktion?
  • Hur effektiv är fytoextraktionen? Hur många skördas/hur lång tillväxtperiod krävs för sanering?
  • Hur djupt är fytoextraktionen verksam?
  • Vilka tillvägagångssätt krävs för att ta representativa prov av plantor?
  • Kan fytoextraktion jämföras med traditionella saneringsmetoder, såsom schaktning, i termer av kostnad och effektivitet?

Fytoremediering

Tekniken bygger på att somliga växter kan hyperackumulera tungmetaller i sin biomassa. Dessa växter kan eventuellt odlas på kontaminerad mark beroende på kontaminationens typ och omfattning. Efter skörd kan växterna fraktas iväg vilket utgör en väsentligt mindre massa än hela den kontaminerade jorden. Du kan läsa mer om tekniken på till exempel på den här länken. Ett axplock av tänkbara växtarter hittar du på den här länken.

Kemisk analys

VA SYDs laboratorium har i dagsläget en ackrediterad metod för att analysera tungmetaller i matriserna slam och jord. Dessa analyseras med ICP-MS på kungsvattenuppslutna prov. Anpassning av denna befintliga metod för analys av växter/biota bedöms vara relativt enkel men en lämplig homogeniseringsmetod behöver tas fram (beroende på val av planta).

Risker

Marken bedöms enligt miljörapporten vara så pass kontaminerad att den innebär fara för vistelse. Krukförsök behöver efterlikna de verkliga förhållandena och behöver därmed kontamineras i liknande hög nivå. Lämplig lokal för försöken behöver därför vara utformad för sådant arbete. Viktigt att ha i beaktning är att fytoextraktionen påverkas av hur hårt bundet kontaminanterna är i jorden. Detta kan vara svårt att simulera vid spikning av ren jord. Om tillstånd ges kan det vara lämpligt att ta kontaminerad mark från skjutbanan.

Förkunskaper

Exjobbet riktar sig till studenter med studier inom miljö, agronomi, markvetenskap eller liknande. Förkunskaper inom markodling/odlingsförsök är nödvändigt. Förkunskaper inom geologi, ekologi, ekotoxikologi, miljöjuridik och markanalys är fördelaktigt.

Vid intresse eller frågor, kontakta Esbjörn Reistad, esbjorn.reistad@vasyd.se