ISWIM satsar på framtidens reningslösningar för dagvatten – PFAS i fokus
Nu har projektet satt ramarna för piloten vid Värpinge våtmark i Lund. Fokus är på rening av de svårhanterliga och delvis okända föroreningarna som förekommer i dagvatten – med särskilt fokus på PFAS.
Lösningarna ska vara yteffektiva, skalbara, kostnadseffektiva och enkla att driva och underhålla. Pilotanläggningen byggs i Värpinge i västra Lund, där målet är att skapa en ”verktygslåda” med reningstekniker som kan användas på olika platser och nivåer i VA-systemet.
PFAS, ofta kallade ”evighetskemikalier”, har fått stor uppmärksamhet på grund av sina negativa miljö- och hälsoeffekter. Det handlar därför om att ta sig an både dagens och framtidens utmaningar, därför ska projektet också underlätta anpassningen av befintliga anläggningar.
– Som innovationsprojekt kände vi att vi inte kan låta dagens problem hindra oss från att blicka framåt. Beslutet blev enkelt – vi satsar på reningslösningar för PFAS samtidigt som vi tar hand om de traditionella föroreningarna, säger projektledare Carina Svensson.
Projektet är behovsstyrt och utformat i samarbete med tre VA-bolag utspridda över hela Sverige. Detta är ingen lokal fråga, utmaningarna med dagvatten och föroreningar är något som hela VA-Sverige står inför, vilket är anledningen till att projektet samlar partners från olika delar av landet.
Tillhör projekt
ISWIM – Innovativ hantering av dagvatten för ett hållbart samhälle