Värpinge våtmark - Sweden Water Research

Värpinge våtmark

En del av projektet ISWIM fokuserar på yteffektiv, resurseffektiv, långtgående rening av stora flöden av dagvatten från den bebyggda miljön. Ny teknik för större flöden kommer testas vid testplatsen vid Värpinge våtmark i Lund.

I Värpinge i västra Lund bygger VA SYD en våtmark med en försedimenteringsdamm där stora flöden av dagvatten från bebyggelsen runtomkring ska renas. Intill våtmarken byggs en testplats för utveckling av nya tekniker och ökad kunskap för rening av dagvatten.

Flygbild över Lund med åkrar bredvid. Ett område och två punkter är markerade.

Karta över Lund och platsen där Värpinge våtmark ska anläggas samt Rinnebäcksdammen.

Värpinge våtmark

Anläggningen som ska byggas är en anlagd våtmark som syftar till att rena föroreningar som partikulära och lösta metaller, näringsämnen, organiska ämnen med mera. Våtmarksanläggningen består av en försedimenteringsdamm efterföljt av en våtmark. I försedimenteringsdammen sker reningen framför allt genom att större partikelbundna föroreningar faller till botten. I den efterföljande våtmarken sker en rening genom sedimentering av mindre partiklar samt genom växtupptag och övriga biologiska processer som kommer att reducera halterna av lösta föroreningar.

Ritning över Värpingedammen

Ritning över hur Värpingedammen är tänkt att se ut

Våtmarkens avrinningsområde är cirka 100 ha stort och ligger i västra Lund. Drygt halva området består av handels- och industriområde, resten är bostäder, park-, skogs- och jordbruksmark. Det bidrar med höga halter av föroreningar till Höje å, i södra Lund, något som dagvattenanläggningen ska hjälpa till att minska.

Värpinge våtmarks testplats

Parallellt med den anlagda våtmarken byggs en testplats. Den består av en välplacerad infrastruktur som möjliggör test av olika reningstekniker för dagvatten. Syftet med testplatsen är att bidra till en teknikförflyttning genom att fungera som en testbänk för dagens och framtidens frågeställningar inom rening av dagvatten. Karaktären på ett dagvatten skiljer sig mycket åt, både mellan olika regntillfällen och inom ett regntillfälle. Genom att möjliggöra tester på ett ”levande” och riktigt dagvatten under verkliga förhållanden, som kyla och värme, går det att se hur teknikerna och reningsmetoderna beter sig i en mer verklig miljö innan de sedan tillämpas ute ledningsnät och i den täta staden.

Ett gräsfält med en gård längst bort vid horisonten. Blå himmel med små vita moln. En kulle med ett vindkraftverk i kanten av fältet.

Här, i utkanten av västra Lund, ska Värpinge våtmark anläggas.

Från idé till prototyp

ISWIM kommer att testa ny teknik för rening av större dagvattenflöden vid Värpinge testplats. För att få fram vilken teknik som ska testas kommer projektet genomföra en designsprint i vilken prototyper tas fram utifrån:

  • Tekniska utsläppskrav
  • Praktisk tillämpning
  • Ekonomi
  • Utrymmesbegränsningar
  • Allmänhetens acceptans

Tidplan

Dammen och våtmarken ska vara färdiga i november 2024.

Värpinge våtmark anläggs med delfinansiering från Naturvårdsverket.