
Rent blås – övervakning och underhåll av luftare
Ökande elpriser och den accelererande klimatkrisen gör energieffektivisering högt prioriterad hos svenska avloppsreningsverk.
Sweden Water Research bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom vattenområden som är viktiga ur ett hållbart samhällsperspektiv.
Vi initierar projekt och söker lämpliga samarbeten för att öka kunskapen kring framgångsrika sätt att utveckla och klimatanpassa framtidens städer. Vårt F&U-arbete drivs som nätverk där våra ägarbolag aktivt medverkar och alla projekt bidrar till att lösa utmaningar relaterade till vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi.
Resultat av filtrering: 60
Ökande elpriser och den accelererande klimatkrisen gör energieffektivisering högt prioriterad hos svenska avloppsreningsverk.
Detta är Maja Ekblads doktorandprojekt. Maja är industridoktorand på Sweden Water Research genom Lunds universitet.
Detta projekt var en uppföljning till arbetet som skett på tema Supermätpunkten under de gånga åren.
Detta är Misagh Mottaghis doktorandprojekt. Misagh är industridoktorand på Sweden Water Research och Institutionen för arkitektur och byggd miljö på Lunds Tekniska Högskola.
Detta är Emma Fältströms doktorandprojekt. Emma är industridoktorand vid Sweden Water Research och knuten till Linköpings universitet.
Ungefär hälften av mikroföroreningarna som finns i avloppsvattnet tas bort i reningsverket genom adsorption eller biologisk nedbrytning men kunskapen om denna reduktion är liten.
ÖReWises huvudsyfte har varit att ligga till grund för utveckling och implementering av lösningar inom klimatanpassning med fokus på helhetssyn för regionen.
Sorterande system möjliggör en cirkulär ekonomi genom återföring av växtnäring, minskad vattenanvändning, minskad energianvändning, ökad biogas produktion och minskade utsläpp av växthusgaser.
Världens livsmedelsförsörjning är helt beroende av användning av gödselmedel. De nuvarande metoderna för produktion av gödselmedel är dock inte hållbara. Hushållsavloppsvatten innehåller viktiga resurser: särskilt vatten, energi och näringsämnen. I de nuvarande centraliserade avloppshanteringssystemen återvinns dessa resurser knappast.
Halm utgör en outnyttjad potential för inhemsk produktion av biogas om minst 4.3 TWh.
NPHarvest är en teknik, utvecklad av Aalto universitet, för att utvinna fosfor och kväve ur högkoncentrerade avloppsströmmar såsom rötat svartvatten eller rejektvatten från rötning av avloppsslam. Tekniken har testats i pilotskala på RecoLab.
IVL Svenska Miljöinstitutet har, tillsammans med en rad projektparter och genom finansiell stöttning av bl a Svenskt Vatten Utveckling, genomfört en kunskapssammanställning av metoder för återvinning av kväve, svavel och kalium från avloppsvatten.