Manammox
Under åren 2012-2016 genomförde VA SYD ett pilotprojekt för att studera införande av anaerob ammoniumoxidation (anammox) för att effektivisera kväveavskiljningen i huvudströmmen på Sjölunda avloppsreningsverk (ARV).
En introduktion av anammoxbakterier, som en betydande kväveavskiljande process i huvudströmmen på avloppsreningsverk, skulle kunna minska elenergianvändningen, ersätta eventuella behov av dosering av extern kolkälla, öka biogasproduktionen dramatiskt och ta bort behovet av rundpumpning av avloppsvatten (nitratrecirkulation) på reningsverket.
En fungerande process med anammox kräver att önskad mikrobiell samverkan gynnas och att oönskad konkurrens minskas. Anammoxprocessen har implementerats på mer än 100 reningsverk i världen för behandling av varma, högkoncentrerade rejektvatten från avvattning av rötat avloppsslam och industriavlopp. Men utmaningen att lyckas introducera anammoxprocessen i huvudströmmen på kommunala avloppsreningsverk återstår.
Huvudsyftet med projektet var att introducera anammoxprocessen i form av en nitritation-anammoxprocess efter den högbelastade aktivslamanläggningen på Sjölunda ARV. Pilotreaktorerna innehöll rörligt bärarmaterial, och var så kallade moving-bed biofilm reactors (MBBR). Piloten inkluderade både en huvudströmsprocess och en rejektvattenbehandling. Under den större delen av pilotstudien flyttades bärare mellan huvudströmmen och rejektvattenbehandlingen. Nitritation-anammox studerades både som en enstegs- och som en tvåstegsprocess.
De huvudsakliga slutsatserna av projektet var:
- Anammoxbakterierna lyckades att bibehållas i huvudströmmen i mer än 900 dagar.
- Nitritation och anammox lyckades inte bli de helt dominerande kväveavskiljande processerna. Nitritatationen, det vill säga de nitritoxiderande bakterierna (NOB) som behöver hämmas för en lyckosam anammoxprocess, blev inte hämmade till fullo trots olika luftningsstrategier.
- Kväveavskiljningshastigheterna var acceptabla, men nitratresten var för hög vilket innebär att extern kolkälla behöver doseras.
Ovanstående slutsatser och fler därtill beskrivs mer detaljerat i nedanstående publikationer.