Sweden Water Research arbetar aktivt tillsammans med sina ägarorganisationer för att bygga upp kunskap inom två aktuella områden:
- hur mikroplaster kommer till avloppsanläggningarna och vad som händer där
- hur våra anläggningar eventuellt påverkar badvattenkvaliteten i sitt närområde
Mikroplaster är en ny typ av föroreningar som lyfts fram som problematiska och förekomsten av mikroplaster är utbredd i miljön men kunskapen om beteende, källor och transportvägar är begränsad även om det finns förslag på sätt att kontrollera och minska mikroplastföroreningar som når våra vattendrag.
De flesta studier uppger att mikroplaster avskiljs effektivt på reningsverk och att tillförseln av mikroplast till vattenrecipienter via dagvatten och bräddvatten i många fall är högre än via utgående, renat avloppsvatten. Insatser för att spåra och minska mängden mikroplaster i vattenmiljön bör därför satsas på bräddvatten- och dagvattenhantering.
Det råder större osäkerhet vad som händer med de mikroplaster som hamnar i det slam som tillförs åkermarken men de studier som har gjorts antyder att det är det samma mängd mikroplaster i jord oavsett om slamgödsling har skett eller inte.
En annan typ av förorening som hittills inte har uppmärksammats är kolibakterier längs kusten som skapar problem med badvattenkvaliteten och som dyker upp i princip varje sommar på olika badplatser längs Öresund. Avloppsvatten innehåller kolibakterier och det kan därmed inte uteslutas att uppkomsten kan kopplas till regn och utsläpp från våra avloppsanläggningar. Kunskapen om den här typen av förorening befinner sig i sin linda och det är därmed väsentligt att förstå om våra avloppsanläggningar påverkar badvattenkvaliteten eller om bakterierna som skapar otjänligt badvatten kommer någon annanstans ifrån.